Optimaalinen näkeminen vähentää sekunteja pikataipaleella

Nopeatempoisessa rallissa tilanteet vaihtuvat todella nopeasti. Tarkka ja nopea havainnointi on tällöin ensiarvoisen tärkeää. Tarkka näkökyky mahdollistaa kohteiden havaitsemisen merkittävästi aiemmin ja antaa näin pelivaraa reagoida erilaisiin tilanteisiin. Pienikin näkemisen ongelma antaa helposti vastustajalle etulyöntiaseman taistelussa kelloa vastaan.

Rallissa näkemisen ongelmia korostavat nopeus, vaihtelevat valaistusolosuhteet ja pitkän päivän aiheuttama rasittuminen silmissä. Tällöin kaikki pienetkin näkemisen vaivat pitää olla korjattuna, jotta päästään optimaaliseen näkemiseen koko pitkän rallin aikana.

Näkemisen tarkkuus, oikeat silmälasivahvuudet ja tarkoitukseen sopiva näönkorjausvaihtoehto ovat ensimmäinen rallinäkemiseen vaikuttava tekijä. Pienikin taittovirhe kannattaa korjata, jotta mahdollistetaan optimaalinen kaukonäkö.

Kuljettajalle on tärkeintä nähdä mahdollisimman hyvin kauas, joten kuljettajille käyttökelpoisin ratkaisu on kaukovoimakkuudella olevat lasit. Jos hän tarvitsee aikuisnäön vuoksi eri voimakkuudet lähelle katsomiseen, niin silloin paras ratkaisu on mahdollisimman laadukkaalla optiikalla varustettu Essilorin Varilux Xclusive 4D – rajaton moniteholinssi tai laajalla kaukoalueella varustettu Varilux Sport-rajaton moniteholinssi.

Kartanlukijan pitää pystyä näkemään nuotit tarkasti ja välillä katsomaan kauas eteenpäin. Tällöin lähinäkö pitää korjata mahdollisimman hyväksi ja lähinäön korjaava voimakkuus pitää olla optimoitu oikealle lukuetäisyydelle. Lisäksi kartanlukijan tulee pystyä zoomaamaan katse nopeasti läheltä – kauas – lähelle. Varsinkin alkavilla aikuisnäköisillä (noin 40v) ensioireena lähinäön heikentymisestä ilmenee zoomin hidastumista, mikä hankaloittaa kartanlukijan työtä. Kartanlukija tarvitsee linsseihinsä tarkan ja mahdollisimman leveän lähialueen sekä tarkan kaukoalueen, jolloin optimaalisin vaihtoehto on em. Varilux Xclusive 4D – huippuoptiikalla varustettu rajaton moniteholinssi.

Niin yksi- kuin moniteholinssienkin optiikassa on suuria eroja. Huippulaadukkaalla optiikalla varustetulla linssillä näkee terävämmin, ilman vääristymiä ja luonnollisemmin, kuin laseja ei olisi ollenkaan silmiensä edessä.

Linssien pinnoitteella ja niiden kunnolla on merkittävä vaikutus näkemiseen. Jos vaikka verrataan näkemistä puhtaan vs. likaisen/naarmuisen tuulilasin läpi, niin erohan on melkoinen. Sama asia koskee myös silmälasilinssejä. Naarmuinen, likainen pinta on hankala varsinkin huonoissa valaistusolosuhteissa, esim. vastavalo siroaa linssien naarmuista hajottaen tarkkana näkyvää kuvaa.

Laadukkaissa Essilorin linsseissä on aina maksimaalisen kova, naarmuntumista estävä pinnoite, heijastukset poistava pinnoite, puhdistusta helpottava likaa hylkivä pinnoite, 100 % UV-suoja sekä silmien rasittumista vähentävä sinistä valoa suodattava Crizal Prevencia-pinnoite. Viime mainitun saa kirkkaisiin Essilor-linsseihin.

Erilaisilla linssien väreillä saadaan kontrastia parannettua merkittävästi erilaisissa olosuhteissa. Näkemisen tarkkuutta heikentävät häikäisy, sininen valo ja vaakapinnoista, esim. märästä tienpinnasta tulevat heijastukset.

Näkyvä valkoinen valo sisältää kaikkia spektrin värejä lyhyempiaaltoisesta sinisestä pitempiaaltoiseen punaiseen väriin. Yksi merkittävimmistä tekijöistä parantaa näkemistä vaativissa olosuhteissa on suodattaa näkyvän valon sinistä osuutta pois. Tämä perustuu kahteen tekijään. Toisaalta sininen valo taittuu voimakkaimmin ja sen seurauksena tarkentuu verkkokalvon eteen aiheuttaen epätarkkuutta. Lisäksi valon sininen osuus siroaa voimakkaimmin pienistä partikkeleista ilmassa, joita on esim. sumussa tai pöllyävässä lumessa, joka heikentää kontrasteja.

Keltaisella värillä pyritään parantamaan kontrasteja ja tarkkuutta olosuhteissa, joissa ei haluta linssinvärillä suodattaa näkyvää valoa pois. Samaa tekijää hyödynnetään ruskeissa aurinkolaseissa, joissa on huolehdittu sinisuodatuksesta.

Itselle sopivan suodatinvärin tietää vain kokeilemalla erilaisia linssinvärejä. Väriasioihin ei ole patenttiratkaisuja. Käyttösuositukset ovat linssien teknisten ominaisuuksien ja käyttökokemusten kautta tulleita, mutta jokaisen pitää itse testata, mikä väri sopii mihinkin olosuhteeseen.

Niin rallissa, kuin monissa muissakin vauhtilajeissa sinisuodatuksesta on hyötyä. Kuitenkin viimekädessä lasien käyttäjä itse päättää, onko laseista apua haasteellisissa olosuhteissa. Ainakin teoriassa sinisuodatuksen merkitys vielä korostuu, kun ihminen ikääntyy. Ikääntyessä silmän kirkkaisiin väliaineisiin tulee aineenvaihdunnan seurauksina muutoksia, jotka lisäävät sinisen valon sirontaa myös silmän sisällä.

Lisää hyvää infoa ja kuljettajien kokemuksia kontrastilasien käytöstä löydät Brilletin You Tube – kanavalta >>>

Jos sinulla on haasteita näkemisen suhteen, ota yhteyttä optometristi Pasi Hiukkaan pasi.hiukka(at)brillet.fi tai 040 717 1988.

Tervetuloa Näköasiantuntijalle Brilletiin testaamaan rallissa ja liikenteessä parantavia laseja.

Arctic Lapland Rally -kuljettajien kommentteja