Karsastus ja hajataitto

Silmien normaali toiminta edellyttää, että molemmat silmät on suunnattu samaan kohteeseen. Tällöin kuvat yhtyvät ja näköhavaintona on yksi tarkka kuva. Karsastus tarkoittaa silmien asentovirhettä, jossa silmien liikehäiriön vuoksi molemmat silmät eivät kykene katsomaan yhtäaikaisesti samaan kohteeseen ja oireena esiintyy kaksoiskuva. Karsastusta ilmene kahdessa muodossa, ilmeisenä ja piilokarsastuksena. Piilokarsastuksessa yhtenä näkeminen kuormittaa silmää kääntävin lihasten toimintaa. Tällöin karsastus ei kokoaikaisesti näy ulospäin, mutta silmät väsyvät helposti. Ilmeisessä karsastuksessa oikean ja vasemman silmän silmälihasten toiminta ei ole tasapainossa ja silmät katsovat eri kohteisiin. Tällöin karsastus myös näkyy ulospäin.

Piilokarsastusta voidaan hoitaa silmälihaksia vahvistavalla silmäjumpalla tai silmälasilinsseihin hiotulla prismakorjauksella. Prismakorjauksen avulla silmäpari näkee yhden kuvan. Myös ilmeistä karsastusta voidaan korjata prismakorjauksella tai vaihtoehtoisesti silmäleikkauksella.  Prismakorjaus lisää linssin paksuutta, jolloin Brilletissä valitaan linsseihin korkeataitekertoiminen materiaali, jotta linsseistä saadaan valmistettua mahdollisimman ohuet, kevyet ja siistit.

Optometristit törmäävät päivittäin kauhistuneisiin katseisiin, kun asiakkaan ilmoitetaan kärsivän hajataitosta. Tämä mystinen hajataitto ei kuitenkaan missään nimessä ole harvinaista eikä varsinkaan vaarallista. Yksinkertaisuudessaan hajataitto tarkoittaa sitä, ettei silmä ole kaikilta taitavilta osiltaan symmetrisen muotoinen. Tällöin silmänpohjaan muodostuva kuva ei taitu yhteen pisteeseen vaan kuva ikään kuin leviää. Tyypillinen oire hajataitosta on varjokuva, eli esimerkiksi tekstiriviä katsottaessa terävästi piirtyvän kirjaimen takana näkyy varjo, hajataitto saadaan ja se tulee korjata niin kaukolaseihin, lähilaseihin, kuin monitehoihinkin. Suuret hajataitot lisäävät linssin reuna-alueiden vääristymiä, joten hajataitteisuutta korjattaessa on hyvä panostaa linssin laatuun.

Iloinen aikuisnäkö >>>

Varaa aika näöntutkimukseen