Lapsen kehittyvä näkö

Useimmat näkemiseen liittyvät toiminnot opitaan ensimmäisten elinkuukausien ja -vuosien aikana. Vastasyntynyt ei kykene erottamaan edes näkötaulun suurinta kirjainta, mutta normaalin näönkäytön seurauksena näöntarkkuus paranee nopeasti. Jo puolenvuoden iässä vauva tavoittaa näöntarkkuuden normaalin tason. Mikäli taittovirhe, karsastus, silmän väliaineiden sameus tms. tekijä häiritsee lapsen näönkäyttöä, ei näkö pääse kehittymään kunnolla. Lapsen näönkäytön tarkkailu onkin ensisijaisen tärkeää, jotta poikkeavuudet havaitaan ja niihin osataan puuttua, sillä oikea-aikaisilla hoitotoimilla pystytään varmistamaan näön normaali kehittyminen.

Neuvolatutkimusten ohella, vanhempien havainnoilla on suuri merkitys lapsen näönarvioinnissa. Terveellä vastasyntyneellä on kyky ja voimakas halu tutkia ympäristöään katseellaan. Katseluhetket ovat usein lyhyitä ja erityisesti kirkkaat värit kiinnostavia. Vastasyntyneen silmän liikkeet ovat monesti nykiviä, mutta niiden säätely paranee ensimmäisen ikävuoden aikana. Jatkuva karsastus on kuitenkin pienelläkin lapsella epänormaali tilanne, jonka syy pitäisi selvittää mahdollisimman nopeasti. Puolenvuoden iässä ajoittainenkin karsastus kertoo poikkeavuudesta ja vaatii tarkempia tutkimuksia. Jos muutoin normaalisti kehittyvä puolivuotias ei huomaa edessään pieniä tavaroita tai roskia, on tilanne syytä tutkituttaa silmälääkärissä, sillä kyseessä voi olla voimakas kaukotaitteisuus. Sen sijaan voimakkaasti likitaittoinen lapsi ei näe matkan päässä olevia lelujaan, eikä tunnista perheenjäseniään kauempaa. Heikkonäköinen lapsi käyttäytyy tutussa ympäristössään monesti normaalisti, sillä hän toimii muistikuviensa perusteella. Poikkeavuudet tulevat usein esiin siirryttäessä oudompiin ympäristöihin.

Neuvoloiden terveystarkastuksissa tutkitaan myös lapsen näkö.  Nämä tutkimukset tulisi tehdä kaikille lapsille, myös niille jotka vaikuttavat kehittyvän normaalisti. Mikäli tutkimuksissa havaitaan poikkeavuuksia lähetetään pienet lapset eteenpäin silmälääkärille tutkittaviksi. Lasten näköhäiriöihin on syytä puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä oikeaan aikaan aloitettu hoito varmistaa näön normaalin kehittymisen. Myös laseihin totuttaminen tapahtuu paljon helpommin 8-10kk iässä kuin puoli vuotta myöhemmin. Jos lapsen näönkehityksestä on pidetty hyvää huolta, suurin osa hoitoa tarvitsevista lapsista on hoidossa jo ennen kouluikää.

Brilletistä löytyy laaja valikoima lasten kehyksiä, joiden suunnittelussa on otettu huomioon sekä kestävyys, että istuvuus. Hyvin istuva kehys on ensisijaiseen tärkeä, jotta lapsi kokee lasien käytön miellyttävänä. Kirkkaat värit ja kivat kehysmerkit, kuten Disneyn Princess ja Cars, tekevät lasien käytöstä lapselle hauskemman kokemuksen, tällöin silmälasi on osa lapsen omaa maailmaa. Brilletin asiantunteva henkilökunta valitsee lapselle aina parhaan mahdollisen linssin, lasten laseissa laadusta ei tingitä. Linsseihin valitaan mahdollisimman ohut ja kestävä materiaali, pinnoitteeksi kova, -heijastamaton, likaahylkivä ja UV-suojattu käsittely. Lasten laseihin optiikka hiotaan yksilöllisesti, varastolinsseihin emme tyydy.

Koululaisen näkö >>>

Varaa aika näöntutkimukseen