Urheilutoimittaja Juhani Henrikssonin elämä virtaa intohimoja kohti

“Kalajutuista osa saattaa olla tottakin” Kuule Henrikssonin uskaliaista reissuista Brilletin yöttömässä yössä maanantaina 27.6. klo 15-22.

Kuva Reeo Tiainen / Arktiset Vedet

“Juhani, it’s a ring fish” -huuto kuuluu Juhani Henrikssonin kalajuttuun. Ennen kuin pääsemme siihen, jututamme Henrikssonia, joka matkaa Arktiset Vedet -kuvauksiin kotikaupungistaan Rovaniemeltä. Sen lisäksi, että Juhani vetää Discoveryn Arktiset Vedet -retkikuntaa, Henriksson on ollut uutis- ja urheilutoimittajana sekä olympialaisten ja Leijonakiekon studioisäntänä. Koti Lapissa pitää hänet lähellä pohjoisia kuvauspaikkoja ja on Rovaniemellä myös yhteistyökumppani, joka takaa parempaa näkemistä.

  • Meillä on Brilletin kanssa yhteistyössä nyt kolmas vuosi. Se alkoi siitä, kun muutimme Rovaniemelle perheen kanssa ja lähdimme hoitamaan lasten silmälasiasioita. Sain ystäviltä suosituksia, että Brillet on paikallinen yritys, jolla on hyvä meininki. Tutustuin Brilletin Pasi ja Taina Hiukkaan, heidän asiantuntevan porukan kanssa homma toimii ja on ollut kiva tehdä yhteistyötä. Heiltä löytyy kehyksiä ja aurinkolaseja joka lähtöön: on maastoon ja vesille sopivia malleja sekä tyylikkäitä kehyksiä hienompiin tilaisuuksiin. Esimerkiksi viimeksi jääkiekon kisastudiossa kaikki kiekkotähdet halusivat testata minun silmälasejani. Sain kuitenkin lasit lähetyksen alkuun mennessä takaisin, Henriksson nauraa.

Brilletin Taina on saanut toimia useita vuosia Juhani Henrikssonin lasien valitsijana.

Kuva Aki Mikkola / Arktiset Vedet

Henriksson luottaa Maui Jim -merkkiin. Valmistajalla on oma linssivalikoimansa ja kehysmallit ovat klassisia sopien niin retkeilyyn kuin edustuslaseiksi kansainvälisille areenoillekin.

  • Linssit tulevat Maui Jimin omasta valikoimasta. Arktiset vedet -porukka ei muita halua. Linsseissä on korkea polarisaatiotaso, minkä ansiosta niillä näkee veden pinnan alapuolelle, kun heijaste ei häiritse. Linssien värien toisto parantaa yksityiskohtia. Linssit antavat selkeän ja terävän kuvan. Se perustuu polarisaation kanssa värien toimivuuteen, Taina Hiukka selventää.

Aurinkolasien hankinnassa Brilletin asiantuntijat auttavat kartoittamalla käyttötarkoitusta: ovatko lasit harrastukseen vai kaupunkiterassille tai tarvitaanko tuulensuojaa. Lisäksi valitaan linssille väri. Jokainen silmä reagoi eri väreihin eri tavalla ja itselle sopiva määräytyy testaamalla. Maui Jim -aurinkolaseja saa myös voimakkuuksilla.

Kuva Aki Mikkola / Arktiset Vedet
  • Maui Jim on vesille tehty, laseissa on laadukkaat linssit ja malliston puolesta ne toimivat hyvin kalastuksessa ja veneilyssä. Teemme myös paljon talvikuvauksia lumella, jossa aurinkolasit ovat välttämättömät. Yleensä reissuun lähtiessä katsoo, onko lompakko ja puhelin matkassa. Kalareissulle lähtiessä katsoo, että onhan aurinkolasit varmasti mukana, Henriksson kuvailee.

Arktiset Vedet kerää ruutujen äärelle ennätysyleisöä

Arktiset Vedet -ohjelma on täyttänyt 11 vuotta ja sitä on julkaistu yli sata jaksoa. Kuvausreissut ovat tuoneet tekijöilleen elämänkokemusta ja pohjoisen luonnon suojeleminen työhön merkitystä. Tuotanto on tehnyt seitsemän vuotta yhteistyötä WWF:n kanssa.

  • Arktisen Vedet on ympärivuotista työtä, jossa tekemistä piisaa. Kun jakso tulee ulos, taustalla tehdään tulevien jaksojen editointia, suunnitellaan uusia kuvauksia ja seuraavaa kautta. Se on intohimo, mukavaa ja inspiroivaa puuhaa. Meidän porukasta ja sen yhteenkuuluvuudesta voi iloisesti olla ylpeä. Ei ole montaa ohjelmaa, jotka olisivat pysyneet kasassa näin kauan. Olemme luonnon kavereita, tuomme esiin kestävällä tavalla luonnossa olemista retkeilemällä, kalastamalla ja kuntoilemalla. Voimme vaikuttaa ihmisiin, että luonnosta kannattaa pitää huoli, koska se on ylläpitämisen ja suojelemisen arvoinen.
Kuva Aki Mikkola / Arktiset Vedet

Juhanille on kertynyt kalajuttuja, joista hänen puheidensa mukaan osa saattaa olla tottakin. Hän on päässyt todistamaan kalaparatiiseja sekä virtaavan veden ja luonnon rentouttavaa vaikutusta.

  • Istuskelin ja katselin Grönlannissa, kun merirautu nousi koskea. Kuvasimme nousevia kaloja, jotka hyppivät valtavia loikkia. Oli lämmin päivä ja minulla varpaat vedessä. Nukahdin. Heräsin, kun kala kävi pärskäyttämässä ja näykkäisi jalasta. Ajattelin, että on tämä mukavaa puuhaa, saa ottaa päiväunet ja kala tulee herättämään.

Kalan pyytämisessä perhokalastus on Arktiset Vedet -retkeilijöiden juttu. Kerran kuvaustiimi kävi Kuolan niemimaalla kalassa Kharlovka-joella. Heillä oli oppaanaan entinen salakalastaja, joka oli nähnyt luvattoman kalastuksen vievän joen huonoon kuntoon ja kääntynyt lohen puolustajaksi. Mies opetti kuvaustiimia tarkkailemaan ja kalastamaan lohta.

  • Siellä palkittiin kantasormuksella, jos sai riittävän ison lohen. Oltiin hienolla kalapaikalla, iso kala tarttui kiinni ja meni puolisen tuntia ennen, kuin kala saatiin pintaan ja kuviin. “Juhani it’s a ring fish” ehti opas huutaa ja minä nähdä itseni lohikuninkaana. Peruutin askeleen taakse, perho irtosi lohen suusta ja sormuskuvitelmat napsahtivat poikki. Kala oli viisaampi. Harmitti. Tapaus jäi kuitenkin muistoksi ja siitä virisi hyvä ystävyys. Opas kutsui kotiinsa käymään ja toivottavasti pääsen häntä vielä tapaamaan.

Juhani Henrikssonin seikkailuista pääsee kuulemaan lisää Brilletin yöttömään yöhön 27.6.2022 klo 15-22 osoitteeseen Koskikatu 22, Rovaniemi. Mukana on myös Maui Jimin maahantuoja sekä koko Maui Jim -mallisto. Brillet arpoo kävijöiden kesken aurinkolasit, jotka tekevät kaupunki- ja metsäluonnon kokemisesta entistä antoisampaa.

Tästä tapahtuman sivuille >>>

Polarisoidut Maui Jim -aurinkolasit löydät myös verkkokaupastamme >>>

Jutun kirjoittaja: Kati Kuha