Ampumahiihtäjä Emilia Irvankoskelle hyvä näkö on olennainen osa lajissa pärjäämistä – ”Laadukkaiden urheilulasien ansiosta näen ladulla paremmin mutkat ja lumen muodot” 

Rovaniemeltä lähtöisin oleva maajoukkuetason ampumähiihtäjä Emilia Irvankoski, 20, luottaa optikkoliike Brilletin yksilölliseen palveluun – niin urheilulasien valinnassa kuin näkemisen ja silmien terveyden tutkimuksissa. 

Ampumahiihtäjälupaus Emilia Irvankoski harjoittelee kansainvälisellä tasolla yhdessä Suomen B-maajoukkueen kanssa. ”Hyvä näkö auttaa kilpailemaan huipulla.”

Lajin jännitys, erilaisuus ja monipuolisuus veivät nuoren 12-vuotiaan Emilia Irvankosken mennessään, kun hän kokeili ensimmäistä kertaa ystäviensä houkuttelemana ampumahiihtoa Rovaniemen Toramolla. 

– Harrastin lapsena monipuolisesti eri lajeja, kuten yleisurheilua, taitoluistelua ja maastohiihtoa, mutta lopulta ampumahiihto vei voiton, Rovaniemellä syntynyt ja kasvanut Irvankoski muistelee.

Nuori ampumahiihtolupaus harjoittelee ensimmäistä vuottaan Suomen B-maajoukkueen mukana. Kisareissuja ja leirejä kertyy lähes sadan päivän edestä kisakauden aikana. 

Kun Irvankoski ei ole matkoilla, voi hän olla tuttu näky Kontiolahden hiihtoladuilla ja ampumahiihtokeskuksessa. Kotiosoite löytyy tällä hetkellä Joensuusta, johon hän muutti Sotkamossa suoritetun urheilulukion jälkeen.  

– Vaikka arki pyörii Joensuussa, haaveilen joskus palaavani takaisin juurilleni. Lappi on minulle edelleen tärkeä paikka, Irvankoski kertoo. 

Ounasvaaran hiihtolatuverkosto on Irvankoskelle tuttu lapsuuden ja nuoruuden talvi

Aito ja rento kohtaaminen siivitti yhteistyöhön

Kun Irvankoski palaa Rovaniemelle tapaamaan perhettään ja ystäviään, piipahtaa hän samalla optikkoliike Brilletissä

Yhteistyö paikallisen optikkoliikkeen kanssa sai alkunsa viime keväänä, kun nuoren urheilijan tarvitsi tarkistuttaa näkö kauden päätteeksi. 

– Ampumahiihto on yksi niistä lajeista, jossa näkemisen merkitys on äärimmäisen suuri. Silmien pitää tähdätä oikein, että taulut kaatuvat, Irvankoski muistuttaa. 

Kun Irvankoski asteli Brilletin kivijalkaliikkeeseen ja hetken jutusteltuaan yrityksen yrittäjän ja optometristin Pasi Hiukan kanssa, päättivät he sopia pidempiaikaisesta yhteistyöstä. Siltä istumalta pääsi Irvankoski myös Brilletin tarjoamaan tarkkaan näöntutkimukseen. 

– Tutkimus erosi näöntutkimuksista, joissa olin käynyt aikaisemmin. Olin sen jälkeen lähes sanaton. Brilletissä ei vain tutkittu näköäni, mutta he ottivat tarkastelun kohteeksi myös silmieni terveyden laajemmin. Sain tietää tärkeää asiaa esimerkiksi näön ja silmien terveyden vaikutuksista toisiinsa, Irvankoski kertoo.   

Palvelu paikallisessa optikkoliikkeessä on ollut Irvankosken mukaan aina ammattitaitoista, ystävällistä ja helposti lähestyttävää. Urheilulasien valinnassa hänen toiveitaan on kuunneltu herkällä korvalla. 

– Brilletissä työskentelee todellisia näkemisen asiantuntijoita. Heiltä on helppo kysyä näkemiseen ja silmän terveyteen liittyvistä asioista matalalla kynnyksellä, sekä saada apua ja vinkkejä lasivalinnoissa.  

Toimiva välineistö kaiken a ja o

Kun Irvankoski valmistautuu tulevaan kauteensa, näyttelee oikeanlainen välineistö suurta roolia. Ampumahiihtäjän luottovälineihin kuuluvat muun muassa sukset, sauvat, urheilulasit, kisapuku, hiihtohanskat ja pienoiskivääri.  

– Kun lähden treeneihin tai kisoihin, on oikeanlaisten urheilulasien valinta erityisen tärkeää. Tässäkin olen saanut kallisarvoista apua Brilletin asiantuntevalta henkilökunnalta, Irvankoski kiittelee.

 Laadukkaat urheilulasit tarkentavat ampumahiihtäjän näkemistä ja parantavat suoritusta. 

Sääolosuhteet määrittävät, millaisia laseja Irvankoski käyttää. Kun on pimeä vuodenaika, harmaata ja lumisadetta, on ampumahiihtäjällä käytössä Brilletin valikoimasta Oakleyn urheilulasit lilanvärisellä linssillä. 

– Aikaisemmin käytin kirkasta linssiä, mutta Pasi ehdotti, että kokeilisin lilaa. Ja vaihdos todella kannatti. Kyseiset linssit ovat toimineet erittäin hyvin nyt alkutalvesta, kun on vielä pimeää. Laduilla hiihdettäessä lumen muodot ja mutkat näkyvät selkeämmin. Viimeksi viime viikolla minulla oli kyseiset lasit käytössä myös kisamatkalla Ruotsissa. Kovassa vauhdissakin näkö pysyy terävänä. 

Vastavuoroisesti keväällä, kun aurinko häikäisee horisontissa matalalta ja puhtaanvalkeat hanget voimistavat auringonvaloa, vaihtaa Irvankoski urheilulasiensa linssit tummasävyisiin ja polarisoituihin vaihtoehtoihin, jotka suojaavat silmiä auringon paisteelta ja parantavat näkökykyä kirkkaammassa säässä. 

– Lasien tyyli, ominaisuudet ja istuvuus on yksilöity Brilletissä aina minulle sopivaksi, Irvankoski kiittelee.  

Hyvät urheilulasit parantavat suorituskykyä

Irvankoski suosittelee hyviä urheilulaseja aivan jokaiselle – niin arkiliikkujille, aktiiviharrastajille kuin kilpaurheilijoille. Laadukkaat välineet auttavat tekemään haastavatkin olosuhteet mukaviksi ja turvallisiksi.

– Tiedätkö sen tunteen, kun olet päässyt juuri hiihtoladulle ja hiihto alkaa sujumaan, mutta lumisade yllättää? Hiutaleet sattuvat hieman silmiin laskuissa ja sumentavat näkökykysi. Tässä kohtaa urheilulasit ovat pelastus. Ne suojaavat silmiä oikein erilaisissa sääolosuhteissa. Harrastamisestakin tulee mielekkäämpää, Irvankoski summaa. 

Irvankosken lajissa laadukas ja oikeanlainen välineistö näyttelee suurta roolia.

Pasi Hiukan mukaan hyvät urheilulasit istuvat käyttäjänsä kasvoille napakasti, häiritsemättä urheilusuoritusta. Lasien ominaisuudet takaavat sen, etteivät ne huurru kovissakaan paukkupakkasissa. Urheilulaseista on myös hyötyä, vaikka varsinaista voimakkuustarvetta ei olisikaan.

– Juuri oikea linssinväri ja lasien istuvuus tekevät talvilajien harrastamisesta miellyttävämpää ja auttavat parempaan suoritukseen. Oikein valitut urheilulasit auttavat kaiken tasoisia harrastajia, Hiukka muistuttaa. 

Näkeminen lajissa kuin lajissa, mutta erityisesti ampumahiihdossa on äärimmäisen tärkeää, ja sen Irvankoski hyvin tietää. Silmien tulee olla kokonaisvaltaisesti terveet. 

– Hyvä näkö auttaa kilpailemaan huipulla. Sen merkitystä ei voi aliarvioida. Kiitos Brilletin, voin luottaa siihen, että silmieni näöstä ja terveydestä pidetään hyvää huolta. 

Kaipaatko talviharrastuksiin uudet, suoritusta parantavat urheilulasit? Piipahda Brilletin optikkoliikkeessä tai tutustu valikoimaan täältä.  

Teksti ja kuvat: Ida Lohela-Park / Lapin Kansa