Brillet tarjoaa kuivien silmien Blephex -hoitoa ainoana Lapissa

Kuivista silmistä kärsiville tarkoitetun Blephex -hoidon tulokset puhuvat puolestaan – ”Silmät eivät arista, kutise tai tunnu yhtään niin kuivilta enää”.

Optikkoliike Brilletissä tiedetään, että kuivasilmäisyys on kasvava ongelma monien eri väestönryhmien keskuudessa. Toisaalta se on myös ongelma, jota voidaan tuloksekkaasti tutkia ja hoitaa. Sen sai kokea myös Kuivan silmän KUNNON -palvelussa ja Blephex-hoidossa käynyt Minna Arlin.

Kirvely, valonarkuus, kuivuuden tai väsymyksen tunne silmissä, näön tarkkuudessa tapahtuvat muutokset, vetistäminen sekä tunne siitä kuin silmässä olisi hiekkaa tai roskaa. Suomalaisten yleisimmäksi luokitellun silmäsairauden, eli kuivasilmäisyyden oireenkuva on sanalla sanoen laaja. Sen on saanut tuta myös rovaniemeläinen, näyttöpäätetyössä silmiään jo useiden vuosikymmenien ajan rasittanut Minna Arlin:

– Kaikki alkoi siitä, kun toinen silmäni leikattiin vuosia sitten. Sen jälkeen molemmat silmät alkoivat kärsiä kuivuudesta. Silmät olivat kuivat ja kipeät. En kuitenkaan hakenut apua moniin vuosiin, Arlin myöntää.

Itse asiassa se ei ole täysin totta: vuosikausien ajan Arlin hyödynsi näet yhtä varsin yleistä apukeinoa silmien ärsytysoireiden helpottamiseksi. Nimittäin silmätippoja. Niiden ansiosta hetken helpotus oli taattu. Kyynelten liiallisesta haihtumisesta useimmiten johtuvan, kyynelnesteen väkevöitymiseen ja silmän pinnan monioireiseen tulehdukseen sittemmin johtavan tilan ihmeparantajaksi niistä ei kuitenkaan ollut.

– Silmätippapullo oli aina työpöydälläni valmiina silmien kuivumisen varalle. Tipat kuitenkin siirsivät oireita vain hetkeksi eteenpäin, mutteivät poistaneet ongelmaa. Ne aiheuttivat myös sen, että jouduin räpsyttelemään silmiäni pitkään ennen kuin tippojen aiheuttama sumeus lähti pois, Arlin tähdentää.

Kotihoito on aa ja oo

Viime kesäkuussa Arlin hermostui silmiensä oireiluun niin perusteellisesti, että päätti lähestyä Rovaniemellä toimivaa, ”hiukan parempaa optikkoliikettä”, eli Brilletiä vaivojensa kanssa. Siellä odotti iloinen yllätys: tarjolla oli Kuivan silmän KUNNON -palvelu, joka sisälsi niin optometristin kuivasilmätutkimuksen ja -mittauksen kuin jatkohoitosuositukset sekä hoidon vaikuttavuutta arvioivat kontrollitkin. Lisäksi yritys oli, ensimmäisenä Suomessa, ottanut käyttöönsä myös maailmalla tuloksia niittäneet Blephex-hoidot.

– Kuivasilmäisyydestä on puhuttu jo pitkään, mutta se, että kuiville silmille olisi tarjolla muutakin apua kuin silmätippoja, on vielä melko uutta. Viimeisen vuoden aikana moni asiakkaamme on saanut avun kuiviin silmiinsä nimenomaan Blephex-hoitojen ansiosta, Brilletin optometristi Pasi Hiukka toteaa.

Yksinkertaistaen Blephex-hoito tarkoittaa sitä, että pienellä kynää muistuttavalla, pehmeällä sienipäisellä kojeella puhdistetaan luomien reunoille kovettunutta rasvaa. Tavoitteena on puhdistaa silmäluomireunoilla olevia, tukkeutuneiksi todettuja meibomian-rauhasia, minkä avulla mahdollistetaan kyynelnesteen pääsy silmien pinnalle. Niin tehtiin myös vaikeasta kuivasilmäisyydestä kärsineelle Arlinille. Samalla aloitettiin myös hoitoon olennaisesti kuuluva luomenreunan lämpö- ja puhdistushoito.

Vaikka läheltä liippaa, ei kyse ole mistään taikatempusta:

– Ihmeitä tässä ei tehdä. Hoidon onnistuminen riippuu ennen kaikkea itsehoidosta. Se, mitä asiakas tekee kotona hoidon jälkeen, on kaiken aa ja oo, Itkonen korostaa.

Hyvästi kuivat silmät

Itsehoidon merkityksen on saanut kantapään kautta kokea myös Arlin, joka kävi marraskuussa Brilletillä optometristin puolivuosikontrollissa. Kotihoito oli jäänyt toisinaan retuperälle, mikä toi oireet osin takaisin. Iloinen yllätys oli kuitenkin se, että oireilu oli vähäisempää ja silmät voivat siltikin paremmin kuin ennen:

– Kesäkuussa Minnan silmistä näki, että ne olivat todella kuivat. Nyt huomaa heti, että kehitystä on tapahtunut, optometristi Pasi Hiukka kehuu.

– Hoito on auttanut. Silmät eivät arista, kutise tai tunnu yhtään niin kuivilta enää, eikä silmien päällä ole sellaista kalvoa, jonka tunsin aiemmin. Kyllä tämä motivoi panostamaan siihen kotihoitoon, Arlin naurahtaa.

Varaa aika Kuivan silmän KUNNON palveluun www.brillet.fi/ajanvaraus tai 0400448922