Koulujen sisäilmaongelmat kiusaavat lasten silmiä

Jopa yli 40% ihmisistä kärsii kuivista silmistä jossain vaiheessa. Aiemmin vaiva oli tyypillinen ikääntyvillä henkilöillä, mutta nykyään myös monet nuoret kärsivät kuivan silmän oireista. Kuivaan silmään tarttuu helposti kaikki ilmassa olevat epäpuhtaudet aiheuttaen kiusallista vaivaa.

Silmien kuivuminen on kyynelnesteen vähyyden tai sen heikkolaatuisuuden aiheuttama tila. Tyypillisiä kuivan silmän oireita ovat silmien punoitus, kirvely ja polttelu. Monet kuvaavat oireita roskan tai hiekan tunteena silmissä. Äkkiseltään oudolta tuntuva, mutta hyvin tyypillinen kuivien silmien oire on ylenmääräinen silmien vetisyys.

Kyynelnesteen tärkeimpiä tehtäviä on suojata silmää ulkoisilta ärsykkeiltä, kuten tuulelta, viimalta, savuilta ja muilta ilman epäpuhtauksilta. Kun kyynelnestettä ei ole riittävästi tai sen laatu on huono, ei silmän pinnalle muodostu ehjää suojaavaa pintaa. Tällöin pienetkin tekijät kuten kylmä ilma pääsee ärsyttämään tuntoherkkää silmän pintaa ja syntyy refleksinomainen ylenpalttinen kyyneleritys. Kuiva ja epätasainen silmän pinta ei myöskään taita valoa säännöllisesti, joten silmien kuivumisesta kärsivä henkilö voi kokea kuvan samentuvan hetkeksi ja kirkastuvan jälleen räpäytyksen jälkeen.

– Silmien kuivuminen on todellinen ongelma, varsinkin täällä Lapissa, jossa pakkanen kuivattaa ilman. Jatkuva erilaisten näyttöjen tuijottelu ja lähikatselu kuivattavat lastenkin silmiä. Kuivaan silmään tarttuu helposti ilman epäpuhtauksia, jotka ärsyttävät silmää, toteaa optikko Pasi Hiukka.

Kuivien silmien hoitona tai oireiden lievittämisenä käytetään yleensä keinokyyneleitä eli silmän pintaa suojaavia ja voitelevia silmätippoja. Tippojen käytön tulisi olla riittävää ja säännöllistä, jotta niistä saadaan apua oireisiin. Yksi tippa silloin tällöin ei riitä.

– Perinteinen tippahoito ei ole tehokkain kuivan silmän itsehoitokeino. Tippahoito on oireen hoitoa, mutta ei vaikuta mitenkään kuivan silmän oireiden aiheuttajiin; kyynelrauhasten erittämään huonolaatuiseen kyynelnesteeseen eikä tukkeutuneisiin kyynelnestettä erittäviin rauhasiin, kertoo Pasi.

– Silmien kuivuudesta ei kannata kärsiä, vaan tulla perusteelliseen kuivasilmä-tutkimukseen, jossa selvitetään silmien kuivumisen aiheuttavat tekijät. Tutkimuksen perusteella annetaan sitten itsehoito-ohjeet, joiden tehoa seurataan seurantatutkimuksilla.

Kuivien silmien hoitoon käytetään perinteisen tippahoidon lisäksi muun muassa silmäluomien lämpöhoitoa, silmien tehokasta puhdistamista ja erilaisia ravintolisiä parantamaan kyynelnesteen rasvaisuutta.

Kyynelnesteessä pitää olla riittävästi rasvaa. Tiettyjen rasvahappojen puute voi aiheuttaa kyynelnesteen liiallista vesimäisyyttä. Esimerkiksi dieetit ja allergiat estävät elimistöä saamasta tarpeellisia ravintoaineita, mutta usein arkiruoassakin ravintoarvot jäävät heikoiksi. Silmille terveellisiä ravinnonlähteitä ovat muun muassa siemenet, pähkinät ja mantelit sekä tietynlaiset öljyt ja marjat.