KUIVA SILMÄ

Kuivasilmäisyys on kyynelnesteen vähyyden tai sen heikkolaatuisuuden aiheuttama tila. Tyypillisiä kuivasilmäisyyden oireita ovat silmien punoitus, kirvely ja polttelu. Monet kuvaavat oireita roskan tai hiekan tunteena silmissä. Äkkiseltään oudolta tuntuva, mutta hyvin tyypillinen kuivasilmäisyyden oire on ylenmääräinen silmien vetisyys. Kyynelnesteen tärkeimpiä tehtäviä on suojata silmää ulkoisilta ärsykkeiltä, kuten tuulelta, viimalta, savuilta ja muilta ilman epäpuhtauksilta. Kun kyynelnestettä ei ole riittävästi, tai sen laatu on huono ei silmän pinnalle muodostu ehjää suojaavaa pintaa. Tällöin pienetkin tekijät kuten kylmä ilma pääsee ärsyttämään tuntoherkkää silmän pintaa ja syntyy refleksinomainen ylenpalttinen kyynel eritys. Kuiva ja epätasainen silmän pinta ei myöskään taita valoa säännöllisesti, joten kuivasilmäinen henkilö voi kokea kuvan samentuvan hetkeksi ja kirkastuvan jälleen räpäytyksen jälkeen.

Silmien kuivumista aiheuttavat monet tekijät. Kuivasilmäisyyttä tavataan perussairautena reumaa tai Sjögrenin syndromaa sairastavilla potilailla. Myös A-vitamiinin puutostila voi ilmetä kuivina silminä. Lääkeaineista mm. beetasalpaajat voivat aiheuttaa silmien kuivumista. Silmien kuivuus liittyy myös silmien luonnolliseen ikääntymiseen, sillä kyyneleritys vähenee iän myötä on yleensä heikompaa naisilla. Myös ulkoiset tekijät kuten huono huoneilma, ilmastointilaitteet ja näyttöpäätetyöskentely kuivattavat silmiä.

Kuivasilmäisyyden hoitona tai oireiden lievittämisenä käytetään yleensä keinokyyneleitä eli silmän pintaa suojaavia ja voitelevia silmätippoja. Tippojen käytön tulisi olla riittävää ja säännöllistä, jotta niistä saadaan apua oireisiin. Yksi tippa silloin tällöin ei riitä. Vakavammissa tiloissa voidaan kyynelpisteet sulkea kirurgisesti laserilla tai tulpilla, jotta vähäinenkin erittyvä kyynelneste jää silmän pinnalle. Tippahoidossa on vain se ongelma, että ne eivät hoida varsinaista kuivasilmäisyyden syytä vaan ainoastaan oiretta. Keinokyyneleitä saa apteekista ilman reseptiä tai optikkoliikkeistä. Brilletin valikoimaan kuuluu silmää kosteuttavia tippoja sekä pullossa, että kertakäyttöisinä ampulleina.

Tiettyjen rasvahappojen puute voi aiheuttaa kyynelnesteen liiallista vesimäisyyttä. Esimerkiksi dieetit ja allergiat estävät elimistöä saamasta tarpeellisia ravintoaineita, mutta usein arkiruoassakin ravintoarvot jäävät heikoiksi. Silmille terveellisiä ravinnonlähteitä ovat muun muassa siemenet, pähkinät ja mantelit sekä tietynlaiset öljyt ja marjat.

Näiden saaminen arkiruoasta voi tuntua haasteelliselta; suositushan tarkoittaa, että päivittäin pitäisi syödä mm. kourallinen tyrnimarjoja ja mustikoita. Toisaalta, kun sama määrä puristetaan öljyksi, on saanti huomattavasti helpompaa. Siksi on kehitetty optikkoliikkeissä myytävä Kuivan Silmän Omega-ravintolisä, jonka vaikuttavia aineita ovat luomutyrnimarjasta saatava Omega7-rasvahappo, mustikan antosyaani ja B-2 vitamiini.

Lue lisää Kuivan Silmän Omegasta >>

Kuivan Silmän Omega -ravintokapseleita saat Brilletistä tai www.brillet24.fi -verkkokaupasta.

Kuivia silmiä voidaan tutkia ja hoitaa onnistuneesti. Fenno ja Näköasiantuntijat -verkosto toivat helmikuussa 2017 markkinoille uuden kuivasilmäpalvelun, jossa asiakkaalle tehdään kuivasilmätutkimus ja – mittaus, suositellaan jatkohoito ja kontrolloidaan hoidon vaikuttavuus.

Näköasiantuntija-verkostoon kuuluvasta Brilletistä saat KUNNON palvelun kuivasilmä-tutkimuksen.

Käytämme tutkimuksessa Cornea 550 –topografilaitetta, jolla pystytään mittaamaan mm. kyynelnesteen laatu ja määrä, meibomian rauhasten määrä sekä kuvaamaan kyynelnestettä erittävien rauhasten toimintaa.

Katso lisää kuivasilmä-tutkimuksista >>>

Tervetuloa tutkimukseen ja saamaan itsehoito-ohjeet kuivan silmän oireiden hoitoon!

Liikennenäkö >>>

VARAA AIKA KUIVASILMÄ-TUTKIMUKSEEN