Liki puolet suomalaisista kärsii kuivista silmistä. Silmätipoilla oireet helpottavat hetkeksi, mutta tipat eivät huuhdo pois oireiden syytä.

Tuntuuko, että silmässä on ikuinen roska, joka ei lähde vaikka silmää kuinka räpyttelisi ja hieroisi? Silmiä kirvelee, kutittaa ja polttaa, ja näkökenttä sumenee hetkittäin. Melkein joka toinen suomalainen kärsii kuivista silmistä. Kyse on päivittäisistä oireista, jotka pitkittyessään heikentävät elämänlaatua merkittävästi.

”Ärtyneillä silmillä näkeminen vaatii pinnistelyä, jolloin on vaikea keskittyä mihinkään ja koko keho väsyy. Moni ei tiedä, että myös runsaasti vetistävät silmät kielivät kuivuudesta”, kertoo optikkoliike Brilletin kuiviin silmiin perehtynyt optometristi Pasi Hiukka.

”Oireista ei kannata kärsiä, vaan tulla rohkeasti käymään tutkimuksissa”, rohkaisee Brilletin yrittäjä ja kuivasilmä-asiantuntija Pasi Hiukka. Brilletissä kuivia silmiä tutkitaan kuvan keratografi-laitteella.

Silmien kuivuus on yleistynyt viime vuosikymmeninä. Kun kuivat silmät vaivasivat ennen pääosin ikääntynyttä väestöä, tänä päivänä oireita esiintyy jo alle kymmenvuotiailla lapsilla. Yksi syy oireisiin on älylaitteet ja näyttöpäätetyöskentely.

”Koko maailmamme tapahtuu tässä, kymmenien senttien etäisyydellä. Kun katse kiinnittyy lähelle, silmät räpyttelevät huomattavasti verkkaammin. Silmän pinnalle siirtyy vähemmän suojaavaa kyynelnestettä ja silmät kuivuvat”, Hiukka kuvailee.


Tipat eivät aina riitä

Brilletin optometristit ovat erikoistuneet kuivien silmien tutkimiseen ja hoitamiseen. Yritys kuuluu Näköasiantuntijat-verkostoon, joka on osaltaan merkittävästi edistänyt kuivasilmä-tutkimusten kehittämistä Suomessa.

Yleisin hoito kuiviin silmiin on ollut pitkään pelkät silmätipat. Se on Pasi Hiukan mukaan ongelmallista, koska tipat hoitavat ainoastaan kuivien silmien oireita, eivätkä ne yleensä korjaa syitä kuivuuden taustalla.

”Moni asiakas on kertonut kokeilleensa kaikkia mahdollisia tippoja vuosien ajan, eikä mistään ole ollut apua. Silmien kuivuminen voi johtua esimerkiksi tukkeutuneista luomireunoista, jolloin luomet täytyy ensin puhdistaa, jotta kyynelneste pääsee silmän pinnalle.”

Luomireunojen puhdistamiseen Brillet on hankkinut uudenlaisen laitteen, joita on Suomessa käytössä vain kaksi. Kynän näköisellä pienellä kojeella puhdistetaan luomien reunoille kovettunutta rasvaa.

”Oikeanlaisella hoidolla kuivat silmät saadaan parempaan kuntoon ja oireet jopa poistettua.” 

Uusinta uutta. Silmäluomiin kovettunutta likaa voidaan puhdistaa tällä Blephex.-laitteella, jonka kärkeen kiinnitetään pieni pumpulituppo. Tehokas laite on Suomessa käytössä Brilletin lisäksi vain yhdellä muulla optikolla.

Paras aika hoitaa silmiä on nyt

Silmien kuivuminen voi johtua myös kyynelnesteen vähäisestä määrästä tai sen heikosta laadusta, johon vaikuttaa muun muassa ruokavalio. Jos ravinto ei sisällä tarpeeksi hyviä rasvoja, kyynelneste jää vetiseksi eikä muodosta suojaavaa kyynelfilmiä sarveiskalvon päälle.

”Ruokavalioon olisi hyvä sisällyttää paljon marjoja, kasviksia ja hyvää kalaa. Myös Omega 7 -rasvahappojen syöminen ennaltaehkäisee silmien kuivumista”, Hiukka kertoo.

Silmän päälle jäävän kyynelfilmin laatu sekä kyynelnesteen määrä ja koostumus kartoitetaan Brilletissä käyttäen keratografi-laitetta. Samalla kyynelrauhasten toiminta sekä silmäluomien terveys tutkitaan.

Paukkupakkasten aikana kuivat silmät oireilevat tavallista voimakkaammin, koska kylmä ilma ärsyttää kuivaa sarveiskalvoa. Siksi nyt onkin otollinen aika hoitaa silmät kuntoon ennen talven pakkasia.

”Monet tyytyvät kuiviin silmiin, koska ajattelevat sen olevan normaalia. Oireista ei kannata kärsiä, vaan tulla rohkeasti käymään tutkimuksissa”, Pasi Hiukka rohkaisee.


Lisätietoa kuivasilmä-tutkimuksesta www.brillet.fi.