Näkö on tärkein aistisi 

Näkeminen on tärkein aisti, minkä huomaa varsinkin silloin, kun näkökyky heikkenee.  Tämän päivän digitaalinen elämä vaatii tarkkaa näkemistä selvitäkseen arjen asioiden hoitamisesta. Heikentynyt näkökyky saattaa vähentää lukemista ja liikkumista, jolloin erilaiset virikkeet vähentyvät sekä fyysinen kunto heikkenee. Kun näkökyky on heikentynyt ja lukeminen vähäistä, käytämme aivoja vajaalla kapasiteetilla, mikä saattaa edes auttaa muistisairauksien kehittymistä. Alzheimerin on sanottu olevan “tylsistymistauti”. Tämän vuoksi näkökyvystä ja silmän terveydestä pitää huolehtia säännöllisin näön- ja silmäterveyden tutkimuksin. 

Useimmiten näkemisen haasteet saadaan korjattua oikeanlaisilla silmälaseilla ja ajan tasalla olevilla vahvuuksilla. Iän myötä toimivin vaihtoehto on yleensä rajattomat moniteholasit, joilla näkee hyvin lähelle ja kauas. Laseja valitessa kannattaa kuitenkin huomioida, että nykyään moniteholinssejä on todella erilaatuisia optiikaltaan. Markkinoilta löytyy täysin yksilöllisesti mitoitettuja ja räätälöityjä moniteholinssejä sekä myös vanhemman teknologian linssejä. Nykyaikaisilla linsseillä näkee miellyttävämmin ja tarkemmin eikä reuna-alueiden vääristymät häiritse lukemista ja liikkumista. Luonnollisesti silmälaseissakin pätee vanha totuus, halpaa ja hyvää ei saa samaan pakettiin.  

Usein toimivin ratkaisu lukemiseen on omilla mitoilla valmistettu yksiteholukulasi, jossa koko linssi on mitoitettu lukuetäisyydelle. Tällöin ei päätä kääntelemällä tarvitse ”etsiä” moniteholasien lukualuetta. Yksiteholukulasit on käytännöllisin ratkaisu varsinkin silloin, jos tykkää lukea makuuasennossa. Tällöin moniteholaseilla on haastava löytää hyvä lukuasento.  

Optometristi on laajemman silmäterveyden koulutuksen saanut optikko. Ammattitaitoinen optometristi osaa koulutuksensa ja tutkimuslaitteidensa turvin tunnistaa eri silmäsairauksia ja ohjata oikea-aikaiseen sairauden diagnosointiin ja /tai hoitoon silmätautien erikoislääkärin vastaanotolle. Varsinaisen sairauden diagnoosin ja mahdollisen hoitosuunnitelman laatii aina lääkäri. Optometrian Eettisen Neuvoston laatiman Hyvä optometristin tutkimuskäytäntö -ohjeen mukaisessa näöntutkimuksessa tutkitaan aina perusteellisesti silmien kauko-, lähi- ja yhteisnäkö, mitataan silmänpaine ja mikroskopoidaan silmien etuosat ja keskeinen silmänpohja. Usein optometristin tutkimukseen sisältyy myös silmänpohjan kuvaaminen ja hyvin varustelluissa optikkoliikkeissä myös silmänpohjan kerroskuvaus eli OCT-tutkimus.  

Jos silmälasit ei riitä, niin avuksi tulee erilaiset näkemisen apuvälineet. Perinteisin ratkaisu on kädessä pidettävä suurennuslasi, mikä on helppo apuväline arjen tilanteisiin, esimerkiksi kaupassa asioidessa. Suurennuslaseja on monenlaisia niin suurennukseltaan, muotoilultaan kuin käytettävyydeltäänkin. Lisäksi on erilaisia suurentavia laseja lukemiseen ja tv:n katseluun. Markkinoilta löytyy myös mm. lukutelevisioita, joiden avulla pystytään suurentamaan luettava teksti näytölle. Koska apuvälineitä on laajalti erilaisia, kannattaa näkemisen haasteita kohdatessaan varata aika heikkonäköisten apuvälineiden sovitukseen perehtyneen optometristin vastaanotolle. Asiantunteva optometristi selvittää tutkimuksessaan parhaan mahdollisen ratkaisun näkemisen haasteiden ratkaisemiseksi.  

Optometristin näöntutkimukseen kannattaa valmistautua miettimällä etukäteen, millaisissa tilanteissa kokee näkemisessä haasteita. Lisäksi kannattaa ottaa mukaan kaikki nykyiset käytössä olevat silmälasit. Voimakkuustiedot ja silmätautien erikoislääkäreiden tutkimusten epikriisit eivät ole välttämättömiä, koska optometristit voivat potilaan luvalla katsoa nuo tiedot Kanta-palvelusta. Myös kaikki optometristien tutkimukset kirjataan Kanta-palveluun ja ne on nähtävillä OmaKannasta.  

Huolehdi siis näkökyvystäsi käymällä säännöllisesti optometristin vastaanotolla näön- ja silmäterveyden tutkimuksissa, vaikka näkösi tuntuukin hyvältä. Optometristin tutkimuksissa kannattaa käydä säännöllisesti, noin kahden vuoden välein, ellei silmien tila vaadi tiheämpää seurantaa. Näin varmistetaan silmälasien ajan tasalla pysyminen ja mahdolliset silmäsairaudet, kuten glaukooma ja silmänpohjan rappeuma havaitaan riittävän ajoissa. Huolehtimalla tärkeimmästä aistista mahdollistetaan arjen askareisiin riittävän näkökyvyn säilyminen.  

Pasi Hiukka 

Optometristi MS 

Master of Health Care, Clinical Optometry