Parhaimmillaan silmälasit voivat olla kuin koruja, karkkeja tai koristeita

Hiukan paremmassa optikkoliikkeessä, eli Brilletissä tiedetään, että jokainen ansaitsee yksilölliset, omaa tyyliä ja persoonaa edustavat lasit. Kolme uusien lasien onnellista omistajaa kertoo, mikä tekee heidän laseistaan uniikit.

Terhi Vanha, toimittaja, valokuvaaja ja henkilökohtainen avustaja, Rovaniemi

”Viime keväänä naapurini sai seurata mielenkiintoista näytelmää kaupan hiustuotehyllyllä. Siellä minä yritin epätoivoisesti tihrustaa värivaahtopurkin käyttöohjeita. Naapuri tuli nauraen paikalle, nappasi purkin kädestäni ja luki tekstin puolestani. Hän mainitsi, että ehkä kannattaisi käydä optikolla.

Minulla on aina ollut hyvä näkö. Olen oikein leuhkinut lasernäölläni. Vasta kun silmäni alkoivat väsyä pienen tekstin lukemisesta ja kirjoittamisesta, ymmärsin tilanteen vakavuuden. Myös tekstiviesteihin alkoi ilmestyä huvittavia sisältöjä: ”kokeilen tänään” muuttui muotoon ”kuolen tänään”. Niinpä hakeuduin optikolle.

Olin ihastellut Brilletin värikkäitä ja tyylikkäitä kehyksiä jo edellisenä syksynä järjestetyssä yrittäjänaisten tapahtumassa. Muistan miettineeni, että nämähän ovat kuin koruja tai karkkeja. Silloin silmälasien osto ei kuitenkaan ollut vielä ajankohtaista.

Hankin ensimmäiset silmälasini Brilletiltä. Perusteellinen näöntutkimus auttoi oikeanlaisten lasien ja linssien valinnassa. Nämä ovat lukulasit. Muuta en toistaiseksi tarvitse. Odotan kyllä jo innolla, että parin vuoden päästä saan hankkia monitehot. En olisi edes arvannut, että silmälaseihin voisi höyrähtää täysin!

Totuin lasien käyttöön nopeasti ja lähimaailmani kirkastui valtavasti. Olen myös alkanut katsoa silmälasi-ihmisiä uusin silmin. Usein mietin, miksi monilla on niin tylsät kehykset.Poikani nauroi äidin laseille ja kysyi, täytänkö pian 70. Eräs ystäväni puolestaan mainitsi jotain Mikko Alatalosta. Se nauratti. Palaute on siis ollut positiivista. Moni on sanonut, että näytän intellektuellilta. Minustakin tuntuu, että silmälasit saavat minut näyttämään älykkäältä.”

Jari Partanen,  Ironbeard Tattoon yrittäjä, Rovaniemi

”John Lennon on esikuvani ja hän oli sitä myös vanhemmilleni. Lennon vastusti Vietnamin sotaa ja hänellä oli munaa lähteä Beatleseista tekemään omaa juttuaan, vaikka yhtye oli suosionsa huipulla. Maailma tarvitsisi enemmän sellaisia ihmisiä kuin John Lennon.

Olin nähnyt John Lennon -merkkisiä silmälaseja vain kuvissa. Minulla ei ollut harmainta hajua, että ne voisivat löytyä myös Rovaniemeltä. Aiemmin käytin vain laseja, jotka satuin saamaan. Vierailtuani hiukan paremmassa optikkoliikkeessä ymmärsin, että voin saada juuri sellaiset lasit, jotka haluan ja tarvitsen.

Tatuointien tekeminen on tarkkaa työtä, joka vaatii lasit hyvällä optiikalla. Sama pätee harrastukseeni, moottoripyöräilyyn. Lennonien ansiosta näen ajoteiden reuna-alueet paremmin. Lasit ovat pyöreät mikä pehmentää paksujen ja tummien kulmakarvojeni aiheuttamaa jyrkkää vaikutelmaa. Nyt näytän helpommin lähestyttävältä. Lennonit myös edustavat 60–70 -lukua, joka tuo mieleen hippiaikakauden biker-kulttuurin.

Nämä lasit ovat olleet minulla noin kuukauden ja palaute on ollut positiivista. Moni kysyy, mistä tällaisia saa. Olemme niin tottuneet siihen, että kaikilla on samanlaiset silmälasit. Brilletistä saa yksilöllisiä laseja, joita ketjut eivät tarjoa. Itse pyrin tekemään kaikki valintani niin, että ne tukevat paikallisia yrittäjiä.”

Tiia Lemmetty, Kauneudenhoitoalan opettaja, Rovaniemi

”Minun on nähtävä pienetkin yksityiskohdat kun ohjaan kauneusalan opiskelijoita tarkassa työskentelyssä. Teen myös paljon töitä näyttöpäätteellä. Näköni on siis oltava hyvä. Siinä vaiheessa, kun näkökenttäni alkoi toistuvasti sumeta ja piti alkaa käyttää apuna control plussaa tiesin, että oli aika käydä näöntarkastuksessa ja hankkia uudet lasit.

Minulle on tärkeintä, että silmälasit sopivat tyyliini. Ammattini myötä olen löytänyt oman tyylini ja tiedän entuudestaan aika hyvin, mitkä värit minulle sopivat. Kävin myös Tainan värianalyysissa mikä vahvisti näkemyksiäni. Minulla on punaiset hiukset, joiden kanssa maanläheiset, syksyiset värisävyt toimivat hyvin.

Tiesin jo silmälaseja hankkiessani, että linssien vahvuus tulisi kasvamaan. Oli huojentavaa huomata, että uusissa laseissa linssien vahvuutta ei edes erota. Valitsin Andy Wolfin ruskeat kehykset, joissa on ohuet sangat ja metalliset, kullanväriset tuplasillat. Aurinkolaseissanikin on tuplasillat ja olin pitkään etsiskellyt sellaisia myös silmälaseihin. Mistään ei aiemmin kuitenkaan löytynyt sellaisia, jotka sopisivat tyyliini, persoonaani ja kasvojeni muotoon.

Vertailun vuoksi olin katsellut laseja myös muualta, mutta Brilletistä löysin etsimäni. Myös lapsellani on sieltä ostetut lasit. Brilletissä saa aina hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Pidän myös siitä, että yritys on esillä erilaisissa tapahtumissa ja kuuluu Likiliikkeeseen. Se kertoo paikallisuudesta, jota haluan tukea.”