Piilolinssit helpottavat aktiivisen lapsen arkea

Silmälasit voivat haitata ja jopa estää lasten urheilemista. Silloin on aika siirtyä käyttämään piilolinssejä, jotka sopivat kaiken ikäisille.

Jokainen silmälaseja käyttävä tietää, kuinka ikävää on, kun hiihtolenkillä linssit huurtuvat ja uimahallissa ei näe ilman laseja vierustoveriaan. Moni aikuinen siirtyy tämän vuoksi käyttämään piilolinssejä, jotka ratkaisevat ongelman näppärästi.

Lasten kohdalla piilolinssejä ei kuitenkaan aina osata nähdä ratkaisuna. Syynä ei optikkoliike Brilletin yrittäjän, optometristi Pasi Hiukan mukaan suinkaan ole se, etteivätkö linssit sopisi lapsille. Hänen kokemuksensa mukaan suurin este ovat usein vanhemmat.

– Varsinkin vanhemmat, joilla ei itsellään ole kokemusta piilolinssien käytöstä saattavat suotta pelätä niitä. Ajatellaan ehkä, että linssit ovat hankalia käyttää tai että ne eivät sovi lapsen silmään. Vanhemmat kuitenkin yllättyvät, kun huomaavat, kuinka helppoa ja turvallista piilareiden käyttö on.

Hiukan mukaan lapset käyttävät piilolinssejä esteettisistä syistä siinä missä aikuisetkin, mutta itse hän näkee linssien edun ennen kaikkea niiden käytännöllisyyden kautta. Hän on huolissaan niistä lapsista, joiden urheiluharrastusta silmälasien käyttö haittaa ja jopa estää. Talviurheilulajeissa silmälasit huurtuvat ja kontaktilajeissa kuten painissa tai vaikkapa jalkapallossa silmälasit ovat jopa turvallisuusriski.

– Jos pallo osuu kovaa kasvoihin, lasit saattavat tehdä enemmän haittaa kasvoille kuin itse pallo. Kehykset menevät helposti rikki ja ruhje on takuulla suurempi lasien kanssa kuin ilman. Ilman lasejakin on kuitenkin hankalaa pelata, kun pitäisi nähdä mihin se pallo on menossa.

Hän kannustaakin vanhempia ottamaan piilolinssien käytön puheeksi harrastavien lasten kanssa. Tärkeintä on, ettei yhdenkään lapsen tarvitsisi lopettaa urheiluharrastustaan näön heikkenemisen vuoksi.

Sopiva linssi jokaiselle

Ennen ensimmäisten piilolinssien hankkimista lapsen tulee käydä optometristin tarkastuksessa. Optometristi tutkii silmät perusteellisesti, määrittää vahvuudet ja sovittaa sopivat piilolinssit.

Ikä- tai kokorajaa piilolinssien käytölle ei Hiukan mukaan ole. Pieneenkin silmään on mahdollista löytää hyvä linssi.

– Tärkeintä on, että lapsi oppii itse käyttämään linssejä sen verran, että saa ne tarvittaessa ainakin pois silmästä, jos silmään menee esimerkiksi roska tai linssi alkaa muuten hiertää. Ja lapset kyllä oppivatkin käytön nopeasti. Alle kouluikäisille vanhemmat saattavat laittaa linssit silmään vaikkapa hiihtolenkille ja ottaa sitten pois, mutta yllättävän pienetkin ovat näppäriä linssien käyttäjiä.

Parhaiten lapsille sopivat Hiukan mukaan kertakäyttölinssit, jolloin linssi on aina puhdas ja käyttövalmis. Lapselle täytyy myös opettaa, että linssejä saa käsitellä vain puhtain käsin. Näin vältytään tulehduksilta ja silmän ärtymiseltä.

– Nykyajan linssien kanssa on onneksi todella vähän sellaisia ongelmia, jotka estäisivät käytön kokonaan. Säännölliset optometristin tutkimukset vielä varmistavat sen, että silmät voivat hyvin piilolinssien käytöstä huolimatta. Näin lapsi voi jatkaa mieluisia harrastuksiaan ilman häiritseviä silmälaseja.


Varaa aika optometristin piilolinssitutkimukseen www.brillet.fi/ajanvaraus