Rovaniemen kelkkatehtaalla eivät pultit ja mutterit sinkoile silmiin

Rovaniemen kelkkatehtaan työntekijöiden silmät ovat optikkoliike Brilletin silmäterä. Niin tehtaan tuotantopuolen työntekijöiden suojalasit kuin toimistotyöntekijöiden näyttöpäätelasit ovat paikallisen optikkoliikkeen käsialaa.

Moottorikelkkoja ja mönkijöitä valmistavan BRP Finland Rovaniemen tehtaalla prioriteetit ovat selvät: ensin tulee työturvallisuus ja vasta sitten kaikki muu. Syy arvojärjestykselle on yhtä lailla yksinkertainen: turvallinen työympäristö tuottaa laatua ja terveitä työntekijöitä mikä johtaa myös taloudelliseen hyötyyn.

– Työturvallisuudesta tuli ensimmäinen tavoitteemme noin yhdeksän vuotta sitten, kun muutimme tehtaan nykyiseen osoitteeseen. Vanhalla tehtaalla aloimme pohtia erilaisia työturvallisuushankkeita ja viedä niitä eteenpäin, kelkkatehtaan tuotantojohtaja Perttu Pörhölä pohjustaa.

Ison teollisuusalan tehtaan työturvallisuudesta puhuttaessa tärkeysjärjestyksen kärkeen nousevat ihmiset ja ihmisten suojaaminen. Osaltaan sen mahdollistavat riittävillä suojausominaisuuksilla varustetut henkilönsuojaimet mukaan lukien turvakengät, suojakäsineet, kuulon- ja hengityksensuojaimet, valjaat, kypärät kuin suojahaalarit – ja yhtenä tärkeimmistä: silmätapaturmilta ennaltaehkäisevät suojalasit.

– Näkö on aisteista tärkein. Meillä tehdään vaativaa tuotannollista työtä, jossa niin pultit kuin mutterit saattavat singota ympäriinsä. Yksi osuma voi riittää siihen, että ihminen menettää näön, Pörhölä sanoo.

Suojalasikattavuus 100 %

Teollisuuden tuotannossa silmävammojen riski on aina olemassa ja niin ollen otettu myös Rovaniemen kelkkatehtaalla tosissaan. Sen osoittaa yhteistyö rovaniemeläisen Brilletin kanssa. Yhteinen sävel löytyi jo ennen Brilletin perustamista vuoden 2007 tienoilla.

– Toimiessani vielä optikkona toisessa yrityksessä, aloin keskustelemaan kelkkatehtaan johdon ja työsuojeluihmisten kanssa työntekijöiden silmien suojaamisesta. Se oli sitä aikaa, jolloin silmien suojaaminen ei ollut vielä pakollista, Brilletin yrittäjä Pasi Hiukka taustoittaa.

Suojalasit tulivat pakollisiksi tuotannon työntekijöille vuonna 2008. Sen jälkeen yhteistyön pyörät lähtivät rullaamaan nopealla tempolla. Siitä lähtien Hiukka on toimittanut BRP:n tehtaan eri osastojen tarpeeseen sopivia laseja.

– Tuotannon puolelle teemme suojalaseja ja esimerkiksi tehtaan toimiston puolella työskenteleville näyttöpäätelaseja. Mutta tuotannossakin töitä on erilaisia ja siksi suojalasejakin on kahta eri luokkaa. Toinen on tarkoitettu kevyempään työhön kun taas toinen kestää kovatkin iskut, Hiukka selventää.

– Nyt tuotannon puolen suojalasikattavuus on lähes 100 %, Pörhölä kuittaa.

Silmistä kannattaa pitää huolta

Vuoden 2008 jälkeen BRP:n Rovaniemen tehtaalla otettiin käyttöön muitakin työturvallisuutta ja silmien terveyttä tukevia toimia. Tuotantotiloihin määritettiin alueet, jonne ei saa astua ilman suojalaseja ja suojalasien käyttö on pakollista myös kaikilla vierailijoilla.

– Harvoin onnettomuudet sattuvat niille, jotka sitä työtä tekevät. Usein uhrina on joku ohikulkija, kuten esimies tai ulkopuolinen urakoitsija, jonka silmään jokin tuotannon osa sinkoutuu, Pörhölä huomauttaa.

Silmävammat ovat BRP:n tehtaalla kuitenkin harvinaisuus. Liki 20-vuotisen uransa ajalta Pörhölä ei muista yhtään vakavaa silmätapaturmaa. Viimeisten kymmenen vuoden ajalta selitys on tietenkin selvä: työntekijöiden silmien terveydestä on huolehtinut rovaniemeläinen optikkoliike, jota hiukan paremmaksikin kutsutaan.

– Me huolehdimme BRP:n työntekijöiden silmien terveydestä kokonaisvaltaisesti. Pidämme heille muun muassa kuivasilmäpäiviä ja teemme silmänpohjankuvauksia. Vastaavasti työntekijät pääsevät meille tutkimuksiin ja silmälääkäriin, Hiukka toteaa.


Ota yhteyttä, jos työpaikallasi tarvitaan asiantuntevaa silmiensuojausta.

Pasi Hiukka, 040-717 1988, pasi.hiukka(at)brillet.fi