SILMÄPOHJAN IKÄRAPPEUMA

Silmänpohjan ikärappeuma on ikääntymiseen liittyvä sairaus, joka vähitellen vaurioittaa tarkan keskeisen näön aluetta. Tarkan näön aluetta tarvitaan tarkkuutta vaativiin tehtäviin, kuten lukemiseen ja autolla ajamiseen. Ikärappeumaa on kahta muotoa; kuivaa ja kosteaa ja sen eteneminen vaihtelee. Kuivassa rappeumassa oireet ovat usein lievemmät ja etenemisnopeus hitaampi kuin kosteassa. Kuivaan rappeumaan ei ole parantavaa hoitoa, kun taas kostean rappeuman etenemistä voidaan yrittää estää laserhoitojen tai silmän sisään annettujen lääkehoitojen avulla. Kostean rappeuman hoidossa ensisijaisen tärkeää on taudin mahdollisimman varhainen toteaminen ja hoitojen aloittaminen riittävän ajoissa.

Silmänpohjarappeuman tyypillisiä oireita ovat viivojen vääristyminen ja näöntarkkuuden aleneminen. Viivojen vääristymisen voi huomata normaalielämässä vaikkapa lipputankoa katsottaessa, jolloin tanko tekee ikään kuin mutkan tai lukiessa tekstiä osa kirjaimista voi tuntua katoavan. Ikärappeuman muutosten seuraamiseksi silmälääkäri antaa usein mukaan ns. Amslerin kartan. Amslerin kartta on ruudukko, jonka keskellä on musta piste. Katsomalla lukuetäisyydeltä mustaan pisteeseen ympäröivien viivojen vääristyminen voi viitata kosteaan rappeumaan. Näkökentässä esiintyvät selkeät mustat puutosalueet tai valkoiset läiskät ovat myös ikärappeumaan sopivia muutoksia.

Vaikka silmänpohjan rappeumaan liittyy voimakas perinnöllinen taipumus, suurin riskitekijä on kuitenkin ikä. Ikärappeumaa voi esiintyä keski-ikäisillä, mutta yli 60-vuotiaiden riski sairastua siihen on huomattavasti korkeampi kuin nuorempien. Säännölliset silmälääkärin tarkistukset ikääntymisen myötä ovat aiheellisia erityisesti, jos lähisukulaisilla on esiintynyt ikärappeumaa. Tupakointi lisää riskiä sairastua ja mikäli toisessa silmässä on havaittu rappeumamuutoksia, on tupakoinnin lopettaminen ensiarvoisen tärkeää. Myös sydän- ja verisuonisairaudet, ylipaino ja vähäinen hedelmien ja vihannesten saanti lisäävät riskiä.

Essilorin Eye protection system – suojaa silmäsi ennenaikaiselta ikääntymiseltä

Eye Protection System on maailman suurimman linssinvalmistajan, Essilorin uusi ja innovatiivinen linssirakenne.  Ainutlaatuisen UV-suojan lisäksi se suodattaa haitallista sinistä valoa, jonka on todettu edesauttavan sairastumista silmänpohjan ikärappeumaan (AMD).

Eye Protection System (EPS) suodattaa selektiivisesti vain sinisen valon vahingollisen, sini-violetin osan. Terveellinen sininen valo, joka säätelee mm. vuorokausirytmiämme ja mielialaamme läpäisee linssin esteettä. Linssi on kirkas, eikä sinisen valon suodatus vaikuta käyttäjän kokemaan värimaailmaan.

EPS-rakenteen auringonsuojakerroin on 50+, joten se suojaa paitsi silmiä myös silmänympärystä haitalliselta UV-säteilyltä ja vähentää osaltaan silmänympärysihon ennenaikaista ikääntymistä.

Essilorin EPS-linssin rakenne tarjoaa ainutlaatuisen suojan haitallista sini-violettia vastaan. Kun siihen yhdistetään Crizal Forte UV-pinnoite, se poistaa kuusi selkeän näkemisen estettä; heijastukset, naarmut, lian, pölyn, veden ja UV-säteilyn.

Mistä haitallista sinistä valoa säteilee?

 • Osa auringon valosta on silmille haitallista sinistä valoa ja UV-säteilyä
 • Nykypäivänä koko ajan entistä suuremmassa käytössä olevista näytöistä; televisioista, kännyköistä, tableteista, tietokoneiden näytöistä

Kenelle Eye Protection System on erityisen tärkeä?

 • Lapsille
  • lasten silmät eivät ole kehittyneet tarpeeksi suojaamaan silmiä haitallisilta säteilyiltä
  • lapset ovat paljon ulkoilmassa ja tutkimusten mukaan 70 % lapsista ei käytä UV-säteilyltä suojaavia aurinkolaseja
  • lapset käyttävät nykyään yhä enemmän erilaisia näyttöjä, keskimäärin jopa 3h päivässä
 • Näyttöpäätetyötä tekeville
 • Ikääntyville seniorikansalaisille, joilla riski silmänpohjan rappeumaan on korkeimmillaan

Palvelut >>>

VARAA AIKA NÄÖNTUTKIMUKSEEN