Työtä ja vapaa aikaa Pariisissa

Suljen silmäni ja palaan viime sunnuntaihin, vapaapäivään Pariisissa. Istahdan täpötäyden kahvilan terassille ja katselen ohikulkevia ihmisiä. Champs Élysées on täyttynyt askelista, baskereita ei näy. Eikö niiden aika ole vielä vaikka syksyä on selvästi ilmassa vai ovatko ne pois muodista? Vaikka olin viettänyt Pariisissa jo viisi päivää, vasta sunnuntaina koin todella Pariisin, ensimmäiset päivät olivat kuluneet tiiviisti työn parissa. Kello lähestyy neljää, takana on rauhallinen aamu, siirtyminen metrolla hotellilta keskustaan, kiertely Louvren alueella, piipahdus Galeries Lafayette-tavaratalossa, jonka parasta antia minulle oli ehdottomasti katolta avautuva huikea näköala yli Pariisiin kattojen! Vietimme Pasin kanssa vain yhden vapaapäivän Pariisissa, emmekä halunneet tuhlata sitä jonottamisen, joten päädyimme katselemaan nähtävyyksiä niiden ulkopuolelta. Eiffel-tornista näkymä on eittämättä päätä huimaava, mutta voin todella suositella maisemien tarkkailuun kyseisen tavaratalon kattoterassia, jonne pääset jonottamatta. 

Mietin viettämääni aikaa Pariisissa. Päivät ovat olleet pitkiä ja täysiä. Takana on huima määrä käveltyjä askeleita. Anti, jonka tällä reissulla olen matkaani saanut, on iso. Saavuttuani keskiviikkona minulla oli etuoikeus yhdessä pohjoismaiden kollegoideni kanssa päästä tutustumaan ranskalaisen linssivalmistajamme Essilorin tutkimus -ja kehityslaboratorioon. Paljon faktoja materiaaleista, pinnoitteista, niiden testaamisesta. Luonnollisesti salassa pidettävää informaatiota, mutta yhtä kaikki pidän tavasta, jolla tuo maailman suurin linssinvalmistaja ottaa asiakkaansa huomioon, kuinka he tarjoavat mahdollisuuden asiakkailleen tutustua toimintaansa. Avoimuus, sitä arvostan suuresti.

Bussimatkat Pariisissa ovat elämys sinällään. Asuimme keskellä tornitaloja, ihan uuden riemukaaren vieressä La Défensen alueella, jota pidetään yhtenä Euroopan tärkeimmistä liike-elämän keskuksista. Uskomatonta oli kuulla, että alueella työskentelee päivittäin 200 000 henkilöä!  Siirtyminen bussilla hotellilta keskustaan vei pariisilaisen arvion mukaan puolisen tuntia, tuskin kukaan yllättyi, kun matka todellisuudessa kesti puolet pidempään. Pariisin liikenne on huimaa, Riemukaaren ympärillä autoja poikittain, kaistoja siellä tuskin tunnetaan, tai ainakaan niiden käyttö ei minulle valjennut. Autoja liian lähellä toisiaan, äänitorvet soivat, bussin kylki kolisee tolppaan ja matka sen kun jatkuu. Siitä huolimatta keskustelut, jotka heräsivät kollegoiden kesken bussimatkoilla, olivat paitsi mielenkiintoisia, myös opettavaisia. On tärkeää pysyä ajassa mukana, kuulla mitä alalla tapahtuu Suomessa ja Pohjoismaissa. Jokaisesta tarinasta voi oppia, poimia ne palat, jotka palvelevat asiakkaitamme Rovaniemellä.


SILMO Paris – optisen alan messutapahtuma; kehyksiä, kehyksiä ja vielä lisää kehyksiä. Melkein kaikkea on tarjolla, niin muotojen, värien, materiaalien kuin valmistustekniikoidenkin puolesta. Kehysten lisäksi linssejä, piilolinssejä, tutkimus- ja mitoituslaitteita, myymäläkalusteita, koteloita ja muita tarvikkeita. Laitepuolella kiinnostavin uutuus on ehdottomasti Visioffice X, jonka saapuminen Brillettiin on vain ajan kysymys. Tutustuimme laitteeseen vieraillessamme Suomessa Essilorin toimistolla muutama viikko sitten, kuvailin tutustumista yksinkertaisesti sanalla vaikuttava ja samaan sanaan päädyin nyt.

Oranssiin verhoutuva osasto, pieni tumma nainen, hersyvä nauru, käsien elehdintä, lämmin halaus. Saavuimme Frostin osastolle. Muistatteko Marion ja Paris Frostin? Brilletissä monien ihailema Rudolf-kehys, on syntynyt Marionin taitavissa käsissä. Jälleennäkeminen on miellyttävä. Paris kertoo, kuinka he juuri katselivat Lappi-kuviaan ja muistelivat viettämäänsä aikaa Rovaniemellä toissa keväänä. He molemmat ovat edelleen häkeltyneitä kaikesta siitä, mitä aurinkoinen Rovaniemi heille tarjosi. Marion esittelee uusimpia luomuksiaan. Hiukan kevennettyä linjaa, hauskoja yksityiskohtia. Värejä, niistä ei räväkkä Marion luovu. Frostin kehykset ovat edelleen näyttäviä ja persoonallisia, taiten suunniteltuja ja huolella valmistettuja.

Ekologisuus, varmasti yksi uusimmista, kuumimmista ja vaikeimmista trendeistä kehysmaailmassa. Ruotsalainen EoE on napannut tämän trendin haltuunsa. Tutustuessani messuilla useampaan ekologiseen valmistajaan vahvistin käsitystäni siitä, että EoE on nappivalinta Brillettiin. Valmistaja on saanut vangittua mallistonsa kehyksiin pohjoisen luonnon kauneuden ja puhtauden. Niissä yhdistyy skandinaaviselle tyylille ominainen klassinen tyylikkyys ja kehysten hyvä istuvuus.  Osa kehyksistä valmistetaan käytetyistä muovikehyksistä sulatetusta materiaalista. Jäämme odottamaan, että Brilletiin saapuu kierrätysboksi, jonka jälkeen kuka tahansa teistä voi olla mukana näiden kehysten valmistusprosessissa lahjoittamalla käytetyt muovikehykset uudelleen sulattamista varten.


Kun kehyksiä on tarjolla valtavasti, iskee helposti sokeus. On vaikea erottaa niitä toisistaan ja lopulta kaikki alkaa näyttää samalta. Tämähän on tuttu ilmiö myös kuluttajille, eikö? Kun aikasi kiertelet ja sovittelet kehyksiä, ei mikään näytä miltään, kaikki näyttää samalta ja on pakko pitää taukoa. Andy Wolf onnistui jälleen kerran erottumaan muista. Tälle kertaa joulu valtasi syyskuisen Silmon. En usko, että messuilla vieraili ketään, joka ei olisi pysähtynyt Andy Wolfin osastolle. Valtava punainen plyysiseinä, joulukuusi, joulupallot, punaisen ja kullan sävyissä kimaltavat nauhat ja DJ soittamassa joululauluja herättivät kenen tahansa mielenkiinnon. Heidän joulumallistonsa saapumisesta Brillettiin tiedotamme varmasti! Luvassa on punaista, hopeaa ja kultaa. Kepeitä ja kekseliäitä kehyksiä.

Trendien metsästäjille tiedoksi, yksi linja kehysten monimuotoisessa maailmassa erottui selvästi tulemisellaan; ylisuuret, kevyet ja neliskulmaiset kehykset ”salorat”.  Näitä malleja on tulossa niin Andy Wolfilta, Lindbergiltä, William Morrisilta kuin Bellingeriltäkin. Ne eivät, ainakaan vielä, edusta mallistoissa suurinta ja laajinta joukkoa, mutta ne ovat kehyksiä, joita ei juurikaan ole viimeisten kuuden vuoden aikana näkynyt. Mikäli siis haluat olla trendien aallonharjalla, niin seuraa näitä!

Kun optikko matkustaa, ei hän voi välttyä tiirailemasta optikkoliikkeiden näyteikkunoita tai olla piipahtamatta sisään paikallisiin liikkeisiin. Hauskaa on huomata, että matkustaa missä päin maailmaa tahansa, aina löytyy tuttuja merkkejä ja samoja kehyksiä, kun kotona Brilletin valikoimassa. Näin myös Pariisin Champs Élyséellä. Mielessä tuoreimpana kokemuksena pyörii kuitenkin lauantain pitkään kestänyt vierailu Pariisin keskustan tuntumassa Thélioksen palatsissa. Vierailu teki vaikutuksen ja ehkäpä tästä syntyy yhteistyö, jonka mukana Brillettiin saapuu uusia brändejä. Sellaisia, joilla on pitkät tarinat taustallaan. Sunnuntain vapaapäivänä matka kuitenkin jatkui Champs Élysèeltä kohti Notre Damen katedraalia ja latinalaiskorttelia, joiden molempien tarinoihin saimme kurkata ennen kotiin paluuta.

-Taina