Värillä on väliä

Kumpaan ryhmään sinä kuulut: lämpimään vai viileään?

Silmälasikehysten valinnassa tärkeää osaa näyttelee oikean värin löytäminen. Parhaimman ratkaisun saavuttamiseksi, optikkoliike Brillet on aloittanut värianalyysien teon, jossa pyritään löytämään jokaiselle parhaiten sopivat sävyt ihon, hiusten ja silmien värien mukaan.

Viime lokakuussa optometristi Taina Hiukka ja optinen myyjä Virpi Hyvönen päättivät osallistua yhteistuumin Cosmopharman järjestämään Color Me -värianalyysi koulutukseen, josta he saivat kattavat opit lähteä suorittamaan värianalyysejä asiakkailleen optikkoliike Brilletissä. Nyt takana on yhteensä kymmenkunta opettajan tarkistamaa ja hyväksymää värianalyysia ja lisää harjoitustöitä tehdään koko ajan.

– Kun löydetään oikea väri, on sillä positiivinen vaikutus kokonaisvaltaisesti ihmiseen. Silmät ja iho oikein sädehtivät oikeiden värisävyjen kanssa. Samalla se tuo myös itsevarmuutta ja omaa persoonaa esiin, Hyvönen kertoo hymyillen.

Tainan ja Virpin mukaan väreillä on todella suuri merkitys siihen miltä ihminen näyttää. ”Kun puhutaan silmälasikehyksistä, jotka tulevat asiakkaan kasvoille, niin näytteleehän siinä värin valinta tärkeää osaa.”

Lisäpalvelua asiakkaille

Värianalyysi ei perinteisesti kuulu optikkoliikkeiden palveluun, mutta Brilletin yrittäjät päättivät lähteä rohkeasti kokeilemaan uutta aluevaltausta työntekijänsä Virpin inspiroimana.

– Virpillä on äärimmäisen hyvä silmä ja pitkä kokemus silmälasien myynnistä. Hänen kokemuksensa on erittäin arvokasta meille. Itse kun olen koulutukseltani optikko, ei opinnoissani käydä tällaisia asioita läpi millään lailla. Värioppi on tullut tutuksi työelämässä työkavereideni, kuten Virpin osaamisen kautta, kommentoi Hiukka.

Värianalyysissä katsotaan asiakkaalle sopiva väripaletti, jonka mukaan silmälasikehyksetkin voidaan lopulta valita. Hiukka myös muistuttaa, että väripaletti palvelee asiakasta muissakin tilanteissa, kuten vaatteiden, meikkien ja hiusvärin valinnassa.

– Meille on todella tärkeää kouluttautua paitsi näöntutkijoina, myös kehysvalinnan ammattilaisina. Lisäoppi ei ole koskaan pahitteeksi ja haluamme pystyä palvelemaan asiakkaitamme monipuolisesti. Se on se meidän juttu, Hiukka kertoo.

Värianalyysin kulku

Värianalyysi tehdään aina luonnon valossa ja ennen värianalyysin aloittamista poistetaan iholta meikit.

– Meikkiä ei saisi olla kasvoilla, sillä ihon luonnollinen sävy on nähtävä. Laitamme asiakkaalle myös valkoisen kapan päälle ja hiuksiin pannan, jotta vaatteiden värit eivät pääse vaikuttamaan analyysiin, Hiukka ohjeistaa.

Vuodenaikahuiveja käytetään värianalyysiä tehtäessä. – Lopullinen väripaletti sisältää paljon muitakin värejä, joten ei syytä huoleen vaikkei lempivärejä valitusta vuodenaikahuivista löytyisikään. Hyvönen kertoo.

– Jos henkilö on viileä, on vuodenaika kesä tai talvi ja jos taas lämmin, niin syksy tai kesä. Vuodenajan määrityksen jälkeen analyysiä vielä tarkennetaan värien tummuusasteiden avulla, Hiukka ja Hyvönen opastavat.

Noin tunnin mittaisessa analyysissa käydään lopuksi läpi asiakkaan väripalettia ja ohjeistetaan värien käyttöä. Hiukka esittelee kahta eri väripalettia. 

-Näitä on kaikkiaan 12 erilaista. Värianalyysissä selvitämme mikä on sinun palettisi, voit käyttää mitä tahansa väriä omasta paletistasi ja ihosi näyttää hyvältä.

– Näiden värien perusteella voidaan lähteä rakentamaan vaikkapa uutta vaatekapin sisältöä. Värit palvelevat koko loppuelämän ja eivät vanhene, Hiukka kertoo.

Harjoitustyöt puoleen hintaan

Color Me -kurssin suorittamisen jälkeen Hiukan ja Hyvösen tehtävänä on ollut toteuttaa 20 harjoitustyötä asiakkaiden kanssa. Tätä varten löytyy Brilletin liikkeestä myös upouusi studio.

– Värianalyysi täytyy suorittaa päivänvalossa, joten studiossa on päivänvalolamput luomassa juuri oikeanlaisen valaistuksen, Hyvönen opastaa.Studio on hyödyllinen eritoten talvisin ja vuoden pimeimpään aikaan.

– Suoritimme kurssin lokakuussa, mutta sen jälkeen täällä pohjoisilla leveysasteilla ei ole paljoa päivänvaloa näkynyt. Nyt voimme onneksi suorittaa analyysit vuodenajasta riippumatta, Hiukka naurahtaa.

Molemmat Hiukka ja Hyvönen ottavatkin nyt vastaan varauksia harjoittelukertoihin.

– Harjoitustöitä täytyy olla 20 kappaletta tehtynä ennen kuin saamme aloittaa värianalyysien teon itsenäisesti. Tarjoamme kaikki harjoitustyöt nyt puoleen hintaan, yrittäjä vinkkaa.

Tutustu ColorMe-palveluumme >>>
Varaa aika ColorMe – värianalyysiin 0400 448 922